Всеобщо е усещането, че само малка група българи могат да печелят от инвестиции в недвижими имоти. Не е задължително да сте мултимилионер, за да имате добра възвращаемост на вложените средства. Като изключим молове, офис сгради или луксозни резиденции (предпочитани и достъпни на 1% от населението), има изобилие от възможности, които са по-реалистични за останалата част от нас. Ето един поглед към някои от най-често срещаните варианти за начална инвестиция в недвижимите имоти, заедно с предимствата и недостатъците на всеки от тях.

В следващите редове публикуваме съветите на Иван Василев, управител на агенция Капитал Естейт, член на Сдружение Брокери на Имоти. (Капитал Естейт – Бургас е носител на наградите на сайта www.imoti.net, а именно „Дебют на агенция за недвижими имоти“ за 2015г. и „Агенция за недвижими имоти на годината – малък бизнес“ за 2016г. Иван Василев получи специалната награда на www.imoti.net за Брокер на годината 2018).

 

  1. Ваканционен имот. Може да копнеете за вила в близост до брега на морето или на къща в ски-курорт, но мислите, че не моге да си го позволите. Е, може би можете и в същото време ще правите пари от отдаване под наем, когато не сте там. Звучи добре, нали?

Плюсове: Отдаване под наем на имота може да компенсира разходите за поддържането му. Има множество сайтове, в които да публикувате обявата си и да стигнете до кандидат-туристи. Получавате пасивен доход, за който не се налага да работите физически.

Минуси: Имайте в предвид, че трябва да платите значителна сума предварително. Освен цената на имота и таксите по прехвърлянето на собствеността, от вас ще очакват да платите и годишната такса поддръжка на сградата. Съществува и облагане на доходите от наем на недвижим имот. И най-накрая, трябва да свикнете с мисълта, че непознати хора ще живеят в него и ще ползват вещите и имуществото ви. Консултирайте се подробно с вашия агент по недвижими имоти преди да пристъпите към покупка.

  1. Еднофамилна къща.

Покупка на самостоятелна къща като цяло е по-скъп вид инвестиция, отколкото опцията спомената по-горе. Но наградите може да си струват усилието. Много инвеститори, които купиха еднофамилни къщи близо до големите градове на България по време на срива на жилищния пазар през 2009-2010г. сега отчитат печалби. Отдават ги на хора, които предпочитат да наемат, вместо да купуват, но все пак желаещи да имат съответния начин на живот.

Плюсове: Винаги има търсене на този тип имоти. Поскъпването обикновено изпреварва това на други инвестиционни имоти и е по-лесно да се намери купувач (можете да продадете на сегашния наемател или на потенциален инвеститор), ако решите, че вече не искате да притежават собственост.

Минуси: Освен по-високите разходи за покупка, ще разчитате само на един единствен източник на приходи – вашия наемател. Това означава, че ако клиентът се изнесе от имота, трябва да имате достатъчно средства за покриване на разходите по поддръжка (и вероятно ипотечен кредит), докато се намери нов наемател. Те са склонни да се местят, затова е трудно винаги да получавате толкова средства, колкото сте планирали.

  1. Апартаменти в жилищна сграда.
    Ако имате по-голям натрупан капитал за инвестиране, защо не го вложите в многофамилна сграда? Три или четири апартамента могат да бъдат закупени със съществуващото финансиране и са добър вариант за хора, които планират да живеят в един от тях и да отдават под наем на бъдещите съседи във кооперацията.

Плюсове: Тази инвестиция предоставя достатъчно потоци от приходи, така че ако един апартамент остане свободен, можете да разчитате на наем от останалите. Така ще компенсирате разходите, докато се търси нов наемател.

Минуси: Надявам се, че разполагате с гаечен ключ, клещи и отвертка. Всеки от приходите ви в случая всъщност идва от живи хора, така че очаквайте двойно или тройно увеличение броя на обажданията за течащо казанче в тоалетната, проблем с бойлера или въпроси относно отоплението на имотите. Също така, ако наемателите имат проблеми помежду си, те ще очакват от вас да бъдете посредник или миротворец.